...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: P2P pôžičky - sprostredkovatelia a systémy na získanie úverov (2. časť)

P2P pôžičky - sprostredkovatelia a systémy na získanie úverov (2. časť)

Dátum publikácie: 09.06.2015

P2P pôžičky sú čoraz viac zaujímavejší pojem, ktorý je v zahraničí bežnou súčasťou finančného trhu. Slovensko postupne tento trend nastupuje tiež.

P2P pôžičky - sprostredkovatelia a systémy na získanie úverov (2. časť)

V našej prvej časti o P2P pôžičkách, čiže peer-to-peer alebo person-to-person pôžičkách, sme si predstavili tento viac menej u nás nový spôsob získavania úverov alebo investovania finančných prostriedkov. Pre krátke zhrnutie, ide o spôsob, ako si požičať od súkromných investorov a veriteľov prostredníctvom systému kolektívneho požičiavania, kedy, väčšinou cez internetovú webstránku, ktorá je sprostredkovateľom, je možné získať pôžičku od viacerých súkromníkov.

U nás na Slovensku funguje tiež zopár takýchto sprostredkovateľov, ktorí ponúkajú možnosť priamo cez internet si vybaviť úver, prakticky na čokoľvek, pričom v dnešnej druhej časti seriálu o P2P pôžičkách sa pozrieme práve detailne na to, čo konkrétne môžete od nich očakávať. Informácie budú možno zaujímavé aj pre tých, čo majú doma nejaké voľné finančné prostriedky a uvažujú o tom, ako ich bezpečne investovať. Aj pre nich sú P2P úvery zaujímavou alternatívou.

Žltý melón

Spoločnosť Žltý melón ponúka možnosť požičať si priamo cez svoju webstránku www.zltymelon.sk a svoju prevádzku začala na jeseň 2012. Spoločnosť zabezpečujeme správu aukcií pôžičiek a sprostredkovanie pôžičiek medzi investormi a žiadateľmi o pôžičku, pričom sa stará aj o celé právne a administratívne zázemie. V praxi to teda znamená, že zabezpečuje distribúciu peňazí medzi veriteľmi a záujemcami o úver a celý servis s tým súvisiaci.

O tom, ako fungujú takéto pôžičky, sa dozviete aj z tohto krátkeho videa: ako funguje Žltý melón.

Ako to funguje a aké sú úroky?

Tento systém na P2P pôžičky je unikátny v tom, že jeho úveroví analytici každému žiadateľovi o úver priradia hodnotenie a ratingovú skupinu podľa overenia finančnej bonity a schopnosti splácať úver. Práve na základe ratingovej skupiny a rizikovej triedy sa líšia úverové podmienky pre žiadateľov, pričom najlepšie ratingy majú priemerný úrok 7 až 8 percent, kým rizikovejší žiadatelia od 15 do 20 percent. Takéto podmienky platia pre bezúčelové pôžičky.

Prečo je Žltý melón najlacnejší?

Cez Žltý melón sa dá požičať účelovo aj na financovanie nehnuteľnosti, kde je pevná úroková sadzba 5,9%.

— Žltý melón

Ako požiadať o úver

O úver sa dá veľmi jednoducho požiadať priamo na webstránke, pričom záujemca o financovanie priamo vidí už pred vyplnením žiadosti o požičanie, aká bude výška jeho mesačnej splátky podľa toho, koľko si chce požičať a v akej ratingovej triede je zaradený. Napríklad pri minimálnej možnej pôžičke 500 € je splátka na 12 mesiacov pre najlepšie hodnotených dlžníkov 42,78 €, kým pri najdrahšej triede bonity je to len o necelé 1 € viac. Najviac sa dá požičať 10.000 € a na 3 roky.

Ako sa dá požiadať o pôžičku

O úver sa dá požiadať priamo online vyplnením žiadosti, pričom záujemca už musí byť predtým na Žltom melóne zaregistrovaný, alebo si môže zvoliť aj telefonickú žiadosť o úver, kedy vyplní formulár, aby mu pracovník spoločnosti zavolal vo vopred určený čas. Pre investorov je výhodné, že žiadateľ pri vypĺňaní svojej žiadosti alebo registrácie presne určuje, aký typ príjmu má a aký má typ zamestnaneckého pomeru, takže sa o ňom investori dozvedia maximum možných informácií.

Na čo sa najviac požičiava?

Celkovo je v Žltom melóne zaregistrovaných cca 28.000 užívateľov a viac ako 2/3 žiadateľov o úver si požičiavajú na rekonštrukciu a bývanie alebo refinancovanie menej výhodných úverov. Presné a detailné informácie sú znázornené v grafe dolu. Č oje zaujímavé, 20 percent ľudí, čo si cez Žltý melón požičalo, si požičalo cez tento systém opätovne. Pri investoroch je to ešte lepšie, kde viac ako 2/3 investorov znova využili možnosť niekomu cez Žltý melón požičať.

Na čo sa najviac požičiava

Finálne úrokové sadzby závisia primárne od ľudí - investorov, vo viacerých prípadoch sme zaznamenali ich ľudský prístup. Ako príklad môžeme uviesť pôžičku matky, ktorá potrebovala zafinancovať špeciálnu posteľ pre svojho invalidného synčeka. Investori jej u nás požičať za minimálny úrok v našom systéme, čo sú len 2 %. Pôžičku mala bez akéhokoľvek poplatku. Nebol to jediný prípad a aj takéto príbehy nám potvrdzujú veľmi ľudskú stránku nielen našich klientov, ale aj celého tohto spôsobu požičiavania.

— Žltý melón

Bondora

Bondora je spoločnosť pochádzajúca z Estónska, ktorá nedávno tiež zavítala na slovenský finančný trh s P2P pôžičkami. V súčasnej dobe má bondora už viac ako 8500 investorov a od roku 2009 už boli vydané cez tento P2P systém úvery v hodnote viac ako 35.000.000 €. Aj pri tomto systéme platí, že o úver sa žiada veľmi jednoducho cez online webstránku www.bondora.sk a taktiež aj ľudia, čo majú záujem o investovanie peňazí pre požičiavanie iným môžu využiť tento online spôsob.

Ako to funguje

V prípade Bondory je tiež potrebná registrácia, pričom rozsah pôžičiek je obvykle od 500 do 10.000 €, podobne ako na Žltom melóne. Doba splácania je však až do 5 rokov, pričom minimálny vek pre získanie pôžičky je 21 rokov. To, čo je si spoločnosť overuje je, či má záujemca dostatočný príjem, či nemá za posledné dva roky exekúcie a či nemá dlhy pri predošlých pôžičkách. Aj tu podľa týchto údajov a overenia je žiadateľ zaradení do rizikovej skupiny.

Vzápätí sa investori môžu zapojiť do aukcie a požičať žiadateľovi za stanovený, alebo ešte nižší úrok. Tým sa dosiahne ideálny pomer úročenia medzi dopytom a ponukou. Takéto podmienky mala Bondora, keď u nás začínala, pričom aktuálne v tomto čase, kedy článok píšeme, čiže začiatkom júna, má Bondora pozastavené požičiavanie a je možné sa tak zapojiť len ako investor. Keďže spoločnosť funguje aj v iných európskych krajinách, príležitostí je dosť.

Investuj-požičaj

Spoločnosť Investgroup Nitra ponúka na stránke www.investuj-pozicaj.sk tiež možnosť buď investovať do pôžičiek iným ľuďom, alebo si priamo požičať cez tento systém úver. Pôžička pre záujemcov je financovaná zo zdrojov viacerých investorov, čím sa aj tu znižuje riziko straty peňazí a zároveň sa diferencuje úverovanie. Za sprostredkovanie pôžičky spoločnosť účtuje žiadateľovi o pôžičku úvodný poplatok vo výške 5 % z požičanej sumy, pričom ten sa musí tiež najprv zaregistrov.

Podmienky sú však o niečo iné ako pri prvých dvoch spomenutých sprostredkovateľoch. Tu sa dá minimálne tiež 500 €, ale najviac len do 3.000 €, pričom pôžičky sa môžu splácať s dobou 12 mesiacov a úrokom 20% ročne, prípadne na 24 mesiacov, kde je už ale úrok 25% ročne, alebo najdlhšie 36 mesiacov, avšak tu je úrok už 30 percent za rok. Portál zabezpečí celé sprostredkovanie úveru, jeho správu a prípadne aj proces vymáhania v prípade nesplácania dlhu.

Tabuľka splátok úverov

Na záver

Ako vidíte, momentálne je konkurencia v oblasti P2P pôžičiek u nás poslabšia, avšak prax ukazuje, že o tieto typy úverov je naozaj dostatočný záujem. Pokiaľ by ste mali záujem si požičiavať priamo od konkrétnych súkromných osôb, je to samozrejme možné aj u nás, kde nájdete naozaj dostatok ponúk na pôžičky a úvery od súkromníkov. Ak máte záujem sami požiadať o takýto úver, kľudne si zadajte dopyt po súkromnej pôžičke.

Článok spadá do kategorií: Požičky od súkromných osob