...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: Na týchto 7 vecí by ste si pôžičku brať určite nemali

Na týchto 7 vecí by ste si pôžičku brať určite nemali

Dátum publikácie: 12.07.2015

Vďaka rekordne nízkym úrokom na hypotékach aj spotrebných úveroch je dnes ponuka a zároveň dopyt po úveroch doslova obrovský a láme všetky predošlé čísla. Niekedy je ale lepšie dvakrát merať a len raz si požičiavať!

Na týchto 7 vecí by ste si pôžičku brať určite nemali

Posledné roky a najmä mesiace padajú roky podobne ako teplotné rekordy a tak si čoraz viac ľudí požičiava. V ponuke sú najrôznejšie úvery, od klasických bankových, cez spotrebné úvery, nebankové spotrebiteľské pôžičky, ale aj menšie pôžičky s kratšou dobou splatnosti. Niektoré sa oplatia viac, iné menej. V kombinácii s akútnym alebo aktuálnym nedostatkom hotovosti si však ľudia požičiavajú často krát aj vtedy, kedy by nemuseli alebo kedy by mohli situáciu riešiť inak.

Samozrejme, nejde o prípady napríklad hypotekárnych úverov na bývanie pre mladých, ktorí chcú žiť spolu alebo založiť rodinu, to je samozrejme prípad dlhodobej a nevyhnutnej potreby. Je však zopár vecí, na ktoré sa jednoducho požičiavať neoplatí a preto by ste si mali naozaj dvakrát premyslieť, či sa situácia nedá riešiť inak a či stojí za to si požičať.

Chcete získať bezpečnú pôžičku schvaľovanú až 93% rýchlo a jednoducho?

  • jednoduché vybavenie
  • peniaze na účet do 24h od schválenia
  • dostupná pôžička
  • bez potreby ručiteľa
Pôžička až do 6 000 € Vyplniť žiadosť 29 klientov už dnes požiadalo

Samozrejme, nízke úroky alebo splátky priam lákajú na pôžičku, ale ide väčšinou o výdavky, ktoré zbytočne do budúcnosti zaťažia Váš rozpočet a potom môžu peniaze chýbať na dôležitejšie veci! My sme zostavili nasledujúci zoznam týchto 7 vecí, kedy sa požičať neoplatí.

Darčeky na Vianoce alebo všeobecné darčeky

Jednou z vecí, ktoré určite nepotrebujete nutne, sú rôzne drahé darčeky. Nie je teda nevyhnutné, aby ste napríklad si museli požičiavať na darčeky na Vianoce, k promóciam, narodeninám alebo na svadobné darčeky. Jednak preto, že veci, ktoré kúpite, postupom času strácajú na hodnote a tým, že ich ešte navyše preplatíte cez úrok na úvery, vlastne prichádzate o peniaze dvakrát, ale aj preto, že kupujete vec, na ktorú nemáte peniaze a zároveň ju bytostne nepotrebujete.

Veľa ľudí dnes obdaruváva ostatných len preto, aby bolo vidieť, že na to majú, ako sa hovorí. Ale pokiaľ na to nemáte, určite si na drahé dary nepožičiavajte. Položte si otázku, budú ma mať snáď radi menej, ak ich neobdaruje? Ak áno, je na mieste otázka, či naozaj stojíte o takúto priazeň. To isté platí aj ak ide o darčeky na splátky aj s minimálnym alebo nulovým navýšením, stále ide o pôžičku či úver. Ak ste nedokázali vopred našetriť na väčší dar, kúpte len to, na čo máte a neberte si zbytočne rôzne splátky a splátkové úvery.

Hazardné hry a stávkovanie

Hazard je veľmi nebezpečná závislosť, ktorá už priniesla mnohým ľuďom a najmä ich rodinám veľké problémy. Sú prípady, kedy ľudia prišli nielen o celú jednu výplatu, ale napríklad prišli aj o svoj hnuteľný a nehnuteľný majetok. Nehovoriac už o sociálnom rozmere, kedy kvôli závislosti sa rozpadali manželstvá a rodiny. Na hazard a hazardné hry sa skrátka nepožičiava nikdy. Šanca na úspech je minimálna a človek tak ostane na krku s dlhom, ktorý musí splácať, hoci peniaze z úveru už dávno prehral.

Podobne to platí aj pri stávkovaní. Tu sa môže síce zdať, že máte svoj osud viac vo svojich rukách a internetom kolujú mnohé ukážky podaných víťazných tiketov, ale aj v tomto biznise platí, že cieľom stávkových kancelárií nie je robiť charitu pre tipérov, ale mať zisk. Ten zisk nie je na úkor nikoho iného, ako neúspešných stávkárov. Požičať si na tento účel teda znamená to isté ako pri hazarde, teda že budete splácať dlho úver na peniaze, z ktorých ste nič nemali, lebo ste ich prehrali v stávkach.

Pompézne oslavy alebo svadby

Podobne ako pri daroch, aj tu platí, že ak ste si nedokázali vopred a plánovane našetriť na nejakú oslavu alebo väčšiu svadbu, nepožičiavajte si na to. Pohostiť iných ľudí môžete aj v skromnejších podmienkach, hoci aj tu platí, že veľa iných rodín vyhodí obrovské množstvo peňazí na rôzne pompézne a veľké oslavy najmä preto, aby sa ostatným naokolo pochválilo, že si to môžu dovoliť. Taktiež svadobné šialenstvo podporované tými, čo na ňom zarábajú, dosahuje plné obrátky.

Možno to veľakrát príde rodičom ľúto, že nemôžu zabezpečiť oslavu alebo svadbu pre svoje deti, no vykročiť do nového života rovno s dlhmi nie je to pravé orechové. Nie je predsa nutné ísť do najdrahšej reštaurácie alebo si prenajať celú veľkú sálu, oslava alebo svadba sa dá spraviť aj v menšom. Pre pár hodín okázalého života sa určite neoplatí zadĺžiť na dlhé roky, pretože ak ste nedokázali na oslavu či svadbu ušetriť rok vopred, s úrokmi na úveroch to budete splácať ešte oveľa dlhšie. Navyše, keď už, berte si len pôžičky bez poplatkov vopred, dnes je ich naozaj už dosť.

Luxusné oblečenie, obuv a zariadenie domácnosti

Medzi určite nezmyselné požičiavanie patria aj pôžičky a úvery na luxusné oblečenie, obuv alebo zariadenie do domácnosti, najmä ak ide o elektroniku. Všetky tieto veci strácajú jednak na hodnote, ale zároveň ide len o konzumné a spotrebné veci, ktoré časom morálne zastarávajú, takže to, že si dnes kúpite značkovú sukňu môže kľudne znamenať, že o pár rokov už úplne výjde z módy. Taktiež elektronika, čo je dnes utramoderná, bude o pár rokov štandard.

Požičiavať si na tieto veci znamená požičiavať si len na imidž a obraz o tom, že „na to máte“, čo je veľmi zlý cieľ požičiavania si. Určite je niekedy ťažké odolať, najmä aj vďaka konzumnému správaniu celej spoločnosti, ale pokiaľ si na to neviete našetriť vopred, neberte si úvery na luxusné doplnky a módu, pretože sa môže stať, že Vám budú peniaze chýbať inde a následne si budete musieť požičať aj na bežný život. Môže sa stať, že nebudete mať za čo, keď Váš rozpočet pohltia splátky za oblečenie či elektroniku.

Pôžičky na luxusné šperky

Pôžičky na šperky určite nepatria medzi úvery, ktoré by sme odporúčali ľuďom, čo majú problém so svojim mesačným rozpočtom.

Vyplatenie úverov rodiny alebo priateľom

Určite poznáte situáciu, kedy si niekto z okruhu Vašich blízkych požičať úver, no z nejakého dôvodu ho nedokáže včas zaplatiť. Ak sa obráti tento človek na Vás, aby ste mu pomohli, veľmi dobre zvážte, či tak spravíte, pretože sa môže stať, že za určité obdobie to budete Vy, komu bude musieť požičané peniaze vrátiť a veľmi ľahko sa môže situácia zopakovať. Pokiaľ však je situácia naozaj vážna a Vy dotyčnému človeku dôverujete, samozrejme, pomôcť mu môžete.

Pokiaľ ale sami nemáte na to, aby ste mu požičali zo svojich peňazí, určite si na tento účel neberte žiadny úver ani pôžičku, hoc to môže vyzerať lákavo. Pokiaľ by totiž v deň splatnosti nastal problém, že Vám nebude vedieť daná osoba peniaze vrátiť, môžete sa ocitnúť vo veľkých problémoch, pretože Vám môže v prípade nesplatenie úveru, ktorý ste si Vy zobrali a nevrátili, zaklopať na dvere vymáhač alebo exekútor. Dostanete sa tak do problémov úplne nezavinene kvôli niekomu inému. Veď existujú na to rôzne iné pôžičky určené na prefinancovanie dlhov a podobne.

Pôžička na bývanie pre svoje deti

Všetci rodičia chcú pre svoje dieťa len to najlepšie. Niekedy však ani pri tej najväčšej vôli ani najlepšom úmysle nemusí byť to najlepšie práve to, čo chcú oni. Dobrý príkladom sú pôžičky na bývanie pre svoje deti.  Dnes sa osamostatňujú ľudia čoraz vo vyššom veku od svojich rodičov a jedným z dôvodov je okrem pohodlia aj finančná stránka veci. Kúpiť si dom alebo byt za svoje si dnes nemôže dovoliť stále veľa mladých ľudí a ani na hypotéku nestoja desiatky tisíc ľudí v mladom veku v radách.

To môže byť pre rodičov impulz požičať si a pomôcť mladým k bývaniu. To je však veľká chyba. Najdôležitejším argumentom „proti“ je fakt, že sa to skrátka finančne neoplatí. Lepšou cestou je, aby si mladý človek vybavil hypotekárny alebo iný úver na bývanie pre mladých, ktorý má výhodnejšiu úrokovú sadzbu, dnes dokonca častokrát prvých 5 rokov takmer nulovú vďaka príspevku od štátu a cez túto hypotéku je možné si kúpiť štartovací byt kdekoľvek na Slovensku. Všetky ostatné úvery sú už len drahšou (a to nepomerne drahšou) náhradou.

Drahá dovolenka

Jednou z vecí, na ktorú by ste si určite nemali požičiavať, je drahá dovolenka. Nie je predsa nutné, aby ste šli na predraženú dovolenku cez cestovnú kanceláriu niekam na hotel, kde budete dva týždne ležať pri hotelovom bazéne alebo pri mori na lehátku a jesť či piť viac, ako znesiete, pričom následné tri alebo štyri roky budete túto spomienku splácať. Pokiaľ nemáte na drahú dovolenku, jednoducho zvoľte lacnejšiu alternatívu, alebo si našetrite dopredu rok či dva.

Kupovať dovolenku na splátky totiž so sebou prináša aj preplatenie na úrokoch, ktoré v niektorých prípadoch predražia dovolenku aj o polovicu a Vy ste tak zaplatili takmer dovolenky dve namiesto jednej. Samozrejme, nehovoríme, že nemáte si ísť oddýchnuť, avšak pokiaľ na to človek nemá dostatočnú hotovosť, nemal by podľahnúť reklamám a lákadlám len preto, aby bol „in“ alebo z dôvodu, že ak šiel jeho sused niekam do tropického raja, musí ísť určite aj on.

A na čo sa naopak požičať oplatí?

  • Zabezpečenie vlastného bývania formou hypotekárneho úveru, obzvlášť ak ide o hypotéky pre mladých s výhodným úrokom, ktoré poskytujú len banky
  • Podnikateľskú činnosť a rozvoj firmy, avšak len v prípade, ak máte naozaj dobrý podnikateľský plán, vyskúšali ste už začať sami a ukazuje sa, že to má perspektívu
  • Vzdelávanie alebo kurzy či rekvalifikačné vzdelanie, pokiaľ Vás novozískané vedomosti alebo schopnosti posunú vyššie a budete môcť peniaze vrátiť napríklad z lepšej výplaty alebo väčšieho zisku

Náš TIP: Získajte obľúbenú pôžičku na čokoľvek ešte dnes a použite ju rozumne!

Získať pôžičku

Článok spadá do kategorií: Nebankové pôžičky