...nezávislý trh pôžičiek, úverov a hypoték

Práve sa nachádzate: Dovolenka na splátky? Zvážte, či sa to oplatí

Dovolenka na splátky? Zvážte, či sa to oplatí

Dátum publikácie: 05.07.2015

Je tu čas dovoleniek a aj exotické horúčavy priam lákajú nesedieť len doma, ale ísť niekam von. Podľa posledných prieskumov však väčšina Slovákov strávi nadchádzajúcu sezónu bez dovolenky a to z dôvodu nedostatku peňazí.

Dovolenka na splátky? Zvážte, či sa to oplatí

Jedným z dôvodov, prečo väčšina si ľudí nedopraje klasickú letnú dovolenku je aj to, že na to nemajú vo svojom rodinnom rozpočte skrátka žiadne peniaze navyše. Tento problém spôsobujú buď nízke pravidelné príjmy, z ktorých sa len ťažko dá ušetriť na dovolenku, alebo vysoké bežné výdavky, ktoré spôsobia vlastne to isté. V konečnom dôsledku je jedno, čo je za neschopnosťou odložiť si dosť peňazí na oddych, pretože výsledok je rovnaký - žiadna dovolenka.

Pre rok 2015 je však k dispozícii naozaj veľa zaujímavých destinácii a to buď tesne za našimi hranicami, napríklad v Rakúsku alebo Maďarsku, prípadne v krajinách okolo Stredozemného mora. Pomerne obľúbené destinácie našich turistov sú napríklad Taliansko, Španielsko, Chorvátsko a tiež Grécko, kde situácia vzhľadom na ekonomické problémy nevyzerá síce ružovo, na druhú stranu práve tam dovolenka najviac zlacnela a bola by možno škoda to nevyužiť.

Dá sa to aj bez navýšenia

Veľmi často ponúkajú možnosť kúpiť si dovolenku na pôžičku alebo na splátky samotné cestovné kancelárie. Vo väčšine prípadov to funguje tak, že sprostredkujú vybavenie či už pôžičky alebo úveru formou splátok cez splátkové a nebankové spoločnosti, takže zákazník podpisuje zmluvu o pôžičke alebo splátkach s externou firmou. Takto to funguje osvedčene už naozaj niekoľko rokov a vzťahuje sa to aj na rôzne online portály, ktoré sa zaoberajú dovolenkami.

Niekedy je možné natrafiť aj na zaujímavé podmienky v rámci časovo obmedzených akcií, ako napríklad možnosť získať úver na splátky aj bez navýšenia, prípadne vrátenie úrokov po riadnom splatení úveru bez omeškania. To je výhodné pre tých, čo sa bránia požičať si na dovolenku s odôvodnením, že ju ešte viac preplatia. Niektoré lepšie cestovné kancelárie majú ale aj vlastné splátkové systémy bez účasti externých finančných spoločností, ide však skôr už o výnimku než pravidlo.

Pôžička na dovolenku z banky

Ak ste sa rozhodli, že si na dovolenku predsa len požičiate a budete splácať neskôr, najvýhodnejšou možnosťou sú určite bankové pôžičky. Kto uprednostňuje rýchlosť, môže priamo zaplatiť v cestovnej kancelárii za dovolenku cez svoju kreditnú kartu. Pokiaľ ju nemáte, môžete skúsiť aj povolené prečerpanie k bežnému účtu, čiže si prostredníctvom bežnej bankomatovej a platobnej karty vyberiete viac peňazí alebo touto kartou v cestovke zaplatíte.

Druhou možnosťou je vybaviť si v banke pôžičku a to prostredníctvom spotrebného bezúčelového úveru, pretože banky účelové pôžičky na dovolenku v ponuke nemajú. Takýto spotrebný úver sa dá vybaviť prakticky aj na väčšiu sumu peňazí a výhodou je určite nižší úrok oproti kreditnej karte alebo povolenému prečerpaniu, pričom dnes sa tieto úrokové sadzby pohybujú už bezpečne pod 10 percent ročne. Splácať sa dá aj niekoľko rokov a tak sa splátky rozložia.

+ zrejme najvýhodnejšie úrokové podmienky spomedzi všetkých možností

- ak si požičiavate formou spotrebného úveru, obvykle časovo dlhšie vybavenie

Nebankové pôžičky na dovolenku

Nebankové spoločnosti požičiavajú tiež peniaze na dovolenku, pričom ani tie nemajú obvykle špeciálny produkt vo forme účelovej pôžičky a tak zostáva spotrebiteľský úver jedinou možnosťou. Výhodou je možnosť získať úver aj v menšej sume na niekoľko stoviek €, avšak v tomto prípade je obvykle aj kratšia splatnosť takýchto úverov. Samozrejme, väčšie nebankovky požičajú ochotne aj väčšie sumy, avšak treba rátať s tým, že úročenie je vyššie ako v bankách.

+ rýchlejšie vybavenie, veľakrát pri úveroch do 1.000 € nie je potrebné dokladovanie príjmu

-  na rozdiel od bánk sa treba pripraviť na to, že v nebankovkách môže byť úrok aj dvakrát vyšší

Splátkové systémy sú najpopulárnejšie

Najčastejšie sa na prefinancovanie dovolenky využívajú splátkové spoločnosti, ktorých je u nás viacero. Na dovolenku sa dá požičať týmto spôsobom aj online formou, pretože všetky najznámejšie splátkové spoločnosti už majú aj vlastné webové stránky s online formulárom na požiadanie o úver. Zároveň čoraz viac cestovných kancelárii tiež využíva spoluprácu so splátkovými firmami a ponúka priamo vo svojej pobočke alebo cez svoj web možnosť získať od nich splátkový úver. Okrem toho, požičať sa dá aj na iné účely, napríklad na vybavenie domácnosti alebo zaplatenie iných služieb.

Dovolenka od Home Credit

Pri splátkach od Home Credit je možné požičať si aj bez nutnosti mať vlastné financie, čiže s nulovou akontáciou. Doba splácania je obvykle od 6 do 48 mesiacov a do 1.700 € zvyčajne nie je potrebné ani dokladovať výšku príjmu. O dovolenku na splátky môžu požiadať prostredníctvom tejto splátkovej spoločnosti tak zamestnanci, ako aj dôchodcovia a podnikatelia. Štandardne je možné si požičať od 100 €, pri vybraných skupinách klientov až do 6.500 €.

Quatro dovolenka na splátky

Kto má skúsenosti alebo je klientom splátkového systému Quatro, ten môže tiež využiť možnosť požičať si na splátky od tejto finančnej splátkovej firmy. Akontácia je voliteľná od 0 do 50 percent a doba splácania je zvyčajne od pol roka až po 5 rokov. Na vybavenie je potrebné zvyčajne doložiť dva doklady totožnosti a potvrdenia o príjme, avšak držitelia striebornej karty Quatro nemusia dokladovať okrem totožnosti nič. Títo klienti si môžu požičať takmer až 5.000 €.

Dovolenka na Cetelem splátky

Nákup na splátky umožňuje aj spoločnosť Cetelem a viaceré cestovné agentúry sprostredkúvajú možnosti zaplatiť na dovolenku práve týmto spôsobom. Tu sa obvykle spláca v dĺžke 6 až 36 mesiacov, pričom požičať si je možné niekoľko stoviek a obvykle až do 3.400 € nie je potrebné dokladovať výšku príjmu. To neplatí pre podnikateľov, tam je hranica znížená len na 1.000 €. Cez Cetelem sa ale v poslednej dobe nenakupuje toľko dovoleniek, ako cez vyššie zmienené systémy.

+ výhodou dovolenky cez splátkové systémy je jednoduché a rýchle vybavenie, niekedy priamo v cestovnej kancelárii

- mínusom tohto typu prefinancovania môžu byť finančné limity alebo vyšší úrok v niektorých prípadoch

Zopár rád, na čo si dať pozor

  1. Nezabudnite, že až na malé výnimky sa týmto spôsobom dovolenka takmer vždy predraží o náklady na úver, niekedy to môže byť aj o 50 percent v prípade nevýhodných typov pôžičiek.
  2. Vyberajte si dovolenku nielen podľa obrázkov v katalógu, ale aj podľa recenzií a hodnotení na internete, pričom kritériom nech je nielen cena za dovolenku, ale aj výhodnosti možnosti ju prefinancovať.
  3. Nie všetky cestovné kancelárie alebo agentúry umožňujú kúpiť si dovolenku na splátky priamo u nich, niektoré vyžadujú priamo platbu v hotovosti.
  4. Obvykle najvýhodnejšie ponuky z hľadiska úročenia majú na svojich úveroch banky, najdrahšie to vychádza cez bezúčelové nebankové spotrebiteľské úvery.
  5. Každý, kto si chce požičať na dovolenku, by mal rátať s tým, že potrebuje dokladovať príjem. Vo väčšine prípadov, čiže nie vždy, pri menších úveroch alebo pôžičkách do určitej sumy to nemusia niektoré nebankovky alebo splátkové spoločnosti vyžadovať, ale nespoliehajte sa na to!

Článok spadá do kategorií: Bankové pôžičky, Nebankové pôžičky